Translate

Tervetuloa Hannan herkkublogiin

Täältä löytyy kaikki lempireseptit ja hömppäilyni.. herkkuja siis luvassa laidasta laitaan :)

perjantai 30. marraskuuta 2012

Kaurasämpylät

Nämä pikkusämpylät on parasta pientä iltapalaa.. :) Tässä helppo kaurasämpylän ohje.


Pikku kaurasämpylät 12 kpl

 2,5 dl vettä
30g tuorehiivaa tai pussi kuivaiivaa
1 rkl tummaa siirppia
1 rkl hunajaa
1/2tl suolaa
0,5dl öljyä
1dl kaurahiutaleita
3dl sämpyläjauhoja
1,5dl vehnä tai durumjauhoja

Sekoita hiiva kädenläpöiseen veteen, lisää siirappi, hunaja, suola ja öljy. Lisää jauhoja ja hiutaleita vähitellen. Sekoita taikina hyvin ja anna taikinan nousta liinan alla 30min. Jaa taikina leivinalustalla kahteentoista osaan, jauohta taikinaa vielä tarvittaessa. Pyöritä pieniä pyöreitä sämpylöitä ja laita nousemaan pellille liinan alle 30min ajaksi. Kun sämpylät on noussut, voitele maidolla, vedellä tai kanamunalla ja ripotele päälle kaurahiutaleita. Paista 8-10 min uunin keskitasolla 225°C.

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Amerikkailainen omenapiirakka

Voisin varmaan elää omenapiirakalla, tämä on aika överi makea kakku mutta ihan mielettömän hyvää esim jätskin kanssa.. Amerikkalaistyyliset piirakat on parhaillaan, kun pinnasta saa rapean ja maukkaan, mutta täytteestä pehmeän ja maukkaan.. :)

Amerikkalainen omenapiirakka
 
Pohjaan:
3dl vehnäjauhoja
1,5dl durumvehnäjauhoja
150g voita
1 dl sokeria
1tl suolaa
ripaus jauhettua vaniljaa
0,5dl vettä

Täytteeseen:
375g kotona tehtyä omenasosetta
2 isoa Granny Smith omenaa
1 rkl fariini sokeria
jauhettua vaniljaa
1 rkl ruokosokeria
4 rkl sitruunamehua
2 rkl kanelia

1dl vaniljakreemijauhetta
3 dl vettä

1 muna voiteluun

Pilko voi pieneiksi siivuiksi kulhoon, lisää kuivat aineet joukkoon ja nypi taikinaksi, lisää vesi lopuksi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka. Jaa taikina puoliksi ja painele toinen puoli pohjaksi, huomio että pohjasta tulee tosi ohut, että piirakasta tulee mehevä, eli mitään ei ole mennyt pieleen. jos tykkäät paksummasta pohjasta, tuplaa taikinan määrä.


Laita piirakkapohja uuniin(200°c) odotamaan täytteen valmistumista, tämä takaa rapeutta pohjaan.. :)

                           Ota omenoista siemenkodat pois,  leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi
Lisää joukkoon omenasose, kaneli, jauhettu vanilja, ruokosokeri ja fariinisokeri ja sekoita hyvin.
Omenasoseen ohje löytyy TÄSTÄ tuosta määrästä tulee yht noin 750g hilloa.

           Jos käytät pelkästään tuoreita omenoita tee seuraavan ohjeen mukaan:
1kg Granny smith omenoita, 0,5dl hillosokeria, 0,5dl fariinisokeria, 0,5dl ruokosokeria
jauhettua vaniljaa, 1 rkl ruokosokeria, 4 rkl sitruunamehua, 2 rkl kanelia. tällöin puolet omenoista kannattaa pilkkoa kuutioiksi ja puolet siivuiksi.

Laita kulhoon 1dl vaniljakreemijauhetta ja 3dl vettä, vatkaa kreemi hyvin. Ota piirakka uunista, lisää kreemi pohjalle.
Lisää omenatäyte kreemin päälle
ja painele tasaiseksi piirakkaan.







Levitä vehnäjauhoja leivinpaperin päälle, kaulitse taikina pyöreäksi ja kippaa leivinpaperin avulla piirakan päälle. Painele reunat tiivisti kiinni, leikkaa piirakkaan päälle ilma-aukkoja, itse käytin sydän muotit, kun ne on aika söpöjä..Koristelussa vain taivas on rajana. Mutta jos ei tahdo, niinei ole pakko leikkaa isoja kuviota, riittää että pistelet haarukalla pintaan ilma-aukkoja.

Voitele kanamunalla ja laita uuniin. Paista yht 60 min 200°c:ssä tarkkaile piirakkaa, kun piirakan pinta on saanut nätin värin, peitä pinta foliolla. (n.20-30 min jälkeen) Anna piirakan vetäytyä väh. tunnin ennen tarjoilua, tarkoile esim. vaniljajäätelön kera.. :)



maanantai 26. marraskuuta 2012

Iltapalapasteijat

Eilen iltapalaksi teki mieli pasteijoita, siispä luvassa oli jotain pientä suolaista hyvää.. Näitä voi tehdä ihan mistä aineksista vaan, eikä edes kestä kauaa.

Iltapalapasteijat 6kpl
Tarvitset:
pienen nipun metvursti leikkeleitä
100g tuorejuustoa
Paprika
1 pieni tai puolikas iso tomaatti
fetakuutioita
6 lehtitaikina levyä
ripaus yrttimaustetta
ripaus paprikajauhetta





Ota lehtitaikinalevyt sulamaan. Pilko paprika, metukka tomaatti ja feta pieniksi kuutioiksi kulhoon, sekoita joukkoon tuorejuusto, jos käytät maustamatonta, kannattaa vähän lisätä mausteita. (esim. basillika, pippuria, parikajauhetta) Kaulitse lehtitaikinalevyä pidemmäksi ja leveämmäksi, leikkaa see kahtia. Laita keskelle täytettä ja rullaa kiinni. Painele reunat kiinni haarukalla ja tee pintaan viiltoja. Voitele kananmunalla, jos haluat, itellä ei löytynyt kaapista niin jätin voitelematta.. :)





Paista uunissa 225°C 15-20min.


Syö sellaisenaan tai tarjoa salaatin kanssa.

lauantai 24. marraskuuta 2012

kolmen suklaan cookies

Tämä tais olla leivonta övereiden huipentuma, cookiesit, mun lempi herkkuni.. Mikään ei voita kunnon kosteita jenkki cookiesseja.. :)

Kolmen suklaan cookies (noin 20kpl)

Tarvitset:

2,5dl vehnäjauhoja
1dl tummaa kaakaojauhoa
1tl leivinjauhetta
125g voita
0,25dl maitoa
1 dl normi sokeria
0,75dl ruokosokeria
loraus tummaa siirappia
1 muna
ripaus jauhettua vaniljaa tai 1 tl vaniliinisokeria
75 g tummaa suklaata
75g valkosuklaata
50 g maitosuklaata.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, sekoita muna joukkoon.
Sekoita kuivat aineet amaidon kanssa joukkoon. kun taikina on sekaisin, nostele pilkotut suklaat joukkon. nostele hyvän kokoisia kökköjä pellille, muista että nämä leviää paistuessa.

Paista uunin keskitasolla 200c 10-15min, älä ylipaista ettei kekseistä tule kuivia.. koristele tummalla suklaalla, tai tarjoa sellaisenaan.. :)




                            Tarjoa jätskin kanssa tai nauti muuten vaan.. :)


keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Juustoinen valkosipulipatonki

Heippa kaikille. nähtävästi on taas suolaisen postauksen aika.. :) tehtiin viikonloppuna tälläistä herkkuleipää ja ajattelin jakaa sen kaikille.. :)

Rakastan erilaisia leipiä ja patonkeja, tästä tulikin yksi suosikeistani..



Juustoinen valkosipulipatonki

Tarvitset:
2,5dl vettä

8dl vehnäjauhoja
pussi kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
2rkl oliiviöljyä
1tl suolaa
1 kananmuna voiteluun
Lisäksi:
Jotain maistuvaa juustoa, käytin Goldaa
Parmesan juustoa raasteena sisään oman mielen mukaan
50g yrttituorejuustoa
100g maustamatonta tuorejuustoa
1 iso valkosipulin kynsi
mausteita oman mielenmukaan

Voiteluun:
2rkl voita sulatettuna
1 valkosipulin kynsi
suolaa (itsekäytin parmesan suolaa)

Lisää kädenlämpöiseen veteen kuivahiiva ja vähän jauhoja. Lisää suola, hunaja ja oliiviöljy.
Sekoita loput jauhot joukkoon ja vaivaa taikina hyvin. Anna kohota liinan tai kelmun alla 30 min.

Jaa taikina kahtia, jauhota leivontalausta ja kaulitse taikina levyksi. Raasta väliin parmesan juustoa ja rullaa patonki. Itse vielä kieritän leipää vähän niin, että pintaan tulee nättejä kierteitä. Voitele kananmunalla ennen uuniin laittoa. Paista uunissa 200c 15-20min, kunnes pintaan tulee vähän väriä, ota leipä pois uunista, leikkaa siihen viiltoja ja laita viiltojensisään tuorejuusto tahnaa+ siivu goldaa.
Voitele pinta valkosipuli voilla ja laita uuniin kunnes juusto on sulanut.

Tarjoa jonkun herkkusalaatin kanssa ja olet juuri tehnyt ehkä yhden parhaista leivistä.. :)

Mun leivistä tuli sydämen muotoiset, kun tein vahingossa vähän liian pitkiä patonkeja ;)

maanantai 19. marraskuuta 2012

Pähkinäkinuskikeksit

Hupsista keikkaa, on vierähtänyt tovi jos toinenkin, niin että blogiin kirjoittelu on jäänyt.. Eipä tuolle kai ole mitään muuta selitystä, kun se että olen ollut laiska.. Töitä on ollut paljon ja sit kun ei ole ollut töitä, niin mielummin syksyn tullen olen käpertynyt oman kullan viereen lämpimään, tai teekupposelle kaverin kanssa, kun että oisin käyttänyt aikaa leipoen.. No luulen, että se leivonta kärpänen puraisi taas, jotenka taidettiin viettää tovi jos toinenkin, leipoen.. tässä siis tuotos.. :)

Ohje on muunneltu The Kitchen is my playground blogista.

Siispä pähkinä, kinuski ja suklaa, kuka voi kieltäytyä tästä herkusta.. :) jos on toffifeen ystävä, niin pidät näistä varmasti.. :)

Tarvitset:
2 dl vehnäjauhoja
0,3dl tummaa kaakaojauhoa
1 muna
75g voita
1,5dl sokeria
0,5dl maitoa
jauhettua vaniljaa
Pähkinöitä esim. pekanaanipähkinöitä, hasselpähkinöitä tai suolapähkinöitä pilkottuna

Toffee sydämmiin:
1dl kermaa
1dk sokeria
2rkl fariinisokeria
1rkl voita
ripaus jauhettua vaniljaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele valkuainen ja keltuainen, sekoita keltuainen taikinan joukkoon. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa joukkoon.
Tämän jälkeen sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

Uuni 200C kummassakin vaihtoehdossa.

Nopea tapa:
Tee pellille pikkulusikalla pieniä kökkäreitä, ja paista uunissa eka noin 5min kunnes ovat kiinteitä, ota keksit pois uunista ja anna jäähtyä hetken. Kaada aiemmin erotettu valkuainen lautaselle, vatkaa sitä vähän haarukalla. Kun keksi on jäähtynyt uita reunat valkuaisessa ja sen jälkeen pähkinämuruissa ( huomio, että pilkot pähkinät tarpeeksi pieniksi, että tarttuvat hyvin.) paista uunissa vielä 3+5min.
Kun keksit on jäähtynyt, kaada toffee keksin keskelle ja säilytä keksit jääkaapissa

Hitaampi tapa:
Laita taikina jääkaappiin tunniksi. Kun taikina on kiinteää, pyöritä siitä pieniä palloja jotka kierititetään valkuiasessa, jonka jälkeen kieritä pähkinämuruissa. Paina lusikalla keksiin kuoppa toffeelle. Paista uunissa 8-10min kunnes keksit näyttää valmiilta. Anna keksien jäätyä ja kaada toffeesydän keksiin. Säilytä jääkaapissa

Koristele halutessasi sulatetulla suklaalla.


Toffeen valmistus:
sulata voi, kaada joukkoon sokeri ja anna sulaa. kaada kerma ja fariini sokeri ja keitä kunnes toffeessa on sopiva rakenne. jos toffeesta tulee liian paksua, ohenna kermalla ja voilla.

tai voit sulattaa 100g omareita pieneen tilkkaan kermaa, käy yhtä hyvin.. :)




P.s . Loppuun vielä Marjon näkemys samoista kekseistä piristämään kaikkien päivää :)