Translate

Tervetuloa Hannan herkkublogiin

Täältä löytyy kaikki lempireseptit ja hömppäilyni.. herkkuja siis luvassa laidasta laitaan :)

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Peppermint bark / Piparminttusuklaa

Hei, pitkästä aikaa miekin innostaudun kirjoittamaan, vuosi on vierähtänyt turhan hulinalla ja olen harvemmin kerinnyt blogia päivittämään. Nyt lupaan tsempata alkavana vuonna, kun koulun kanssa alkaa helpottamaan. Eilen aamulla heräsin karkki fiiliksin, syntyi siis karkki överit... Ideana oli tehdä vaahtokarkkeja, mutta pienessä hetkessä olikin syntynyt yhtä jos toista (pieni hetki taisi olla 6 tuntia, mutta tuntui lyhyeltä ajalta)

Nyt siis on luvassa Hannan jouluun valmistumis- kalenteri, joka päivä siis luvassa nameja :)

Jos olette jenkkilässä päin reissanneet joulunpyhinä, tiedätte mitä tämä herkku on, maailman herkullisin joulunami Peppermint bark. En oikeen keksi tälle hyvää suomennosta, ehkä tuo piparminttusuklaa on lähimpänä.

Tämän voi tehdä kahdella tavalla, helpolla ja nopealla, tai vähän kikkaillen tempereroinnin kanssa.

Peppermint Bark

Tarvitset:
600 g tummaa suklaata
500g valkosuklaata
6 piparminttu keppiä

Helppo tapa:
Sulata tumma suklaa mikrossa tai vesihauteessa, kaada pellille ja odota että jähmettyy hieman, voit laittaa vaikka jääkaappiin nopeuttaaksesi jähmettymistä. Pilko piparminttu kepit vasaran avulla. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa, kaada pellille tumman suklaan päälle, ripottele pinnalle piparminttu murut. Anna jähmettyä hyvin, voit myös nopeuttaa tätä jääkaapilla. Temperoimaton suklaa säilyy huonommin ja muuttaa väriä harmaaksi parissa päivässä, mutta jos herkku menee heti syöntiin, niin itse skippaisin temperoinnin.
















Tapa 2:
Temperoi suklaa:
Temperointi auttaa suklaata säilymään paremmin, väri säilyy hyvänä ja suklaa säilyy paremmin huoneenlämmössä. Jos annat lahjaksi näitä, kannattaa ehdottomasti temperoida suklaa, lahja säilyy paremmin.

Tarvitset karkkimittarin tai minkä tahansa mittarin mikä näyttää lämpötilan, myös joulun alla kinkkumittari käy hyvin, jos mittari on tarpeeksi tarkka.

Temperointi ei ole niin vaikeaa kun sitä luulee, vaatii vain hieman aikaa ja kärsivällisyyttä.

Tempeoinnin lämpätilat    vaihe 1     vaihe 2     vaihe 3
Tumma suklaa                   48-50       27-28        31-32
Maitosuklaa                       45            26-27        30
Valkosuklaa                        40           26-27        25

Pilko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon, sulata tummasuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Mikrossa sulattaessa, muista tarkistaa ettei pala tai ylikuumene, eli mittaa lämpötilaa välillä ja sekoittele seosta. Tuo 48 astetta on suurin piirtein se lämpötila missä suklaa on kokonaan juoksevaa eli hyvin sulanut eli siitäkin voi tuota lämpötilaa päätellä.

Seuraavaksi suklaa jäähdytetään 27 asteeseen. Tässä voi käyttää apuna isoa laakeaa kulhoa, johon laittaa kylmää vettä ja suklaa kulhon laittaa siihen päälle. Huolehdi vain, ettei vesi roisku suklaan joukkoon. Sekoita välillä ja odota kunnes saavutat oikean lämpötilan, jos massa kylmenee liikaa, aloita alusta eli kuumenna takaisin 48 asteiseksi ja aloita jäähdytys uudelleen.

Viimeinen vaihe on suklaan nopea uudelleen kuummennus, meidän mikrolla 10 sek riitti nostamaan lämpötilan 32 °C:hen. Kaada suklaa leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Temperoi valkosuklaa:
Pilko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon, sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Mikrossa sulattaessa, muista tarkistaa ettei pala tai ylikuumene, eli mittaa lämpötilaa välillä ja sekoittele seosta. Tuo 40 astetta on suurin piirtein se lämpötila missä suklaa on kokonaan juoksevaa eli hyvin sulanut eli siitäkin voi tuota lämpötilaa päätellä.

Seuraavaksi suklaa jäähdytetään 26-27 asteeseen. Tässä voi käyttää apuna isoa laakeaa kulhoa, johon laittaa kylmää vettä ja suklaa kulhon laittaa siihen päälle. Huolehdi vain ettei vesi roisku suklaan joukkoon. Sekoita välillä ja odota kunnes saavutat oikean lämpötilan.

Kolmannen vaiheen voi valkosuklaalla skipata, eli odota vain, että lämpötila tippuu 25 asteeseen, sitten kaada jähmettyneen tumman suklaan päälle ja ripottele piparminttumurut päälle. Anna jähmettyä huoneenlämmössä yön yli. Pilko palasiksi ja säilö ilmatiiviisiin pakkauksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti