Translate

Tervetuloa Hannan herkkublogiin

Täältä löytyy kaikki lempireseptit ja hömppäilyni.. herkkuja siis luvassa laidasta laitaan :)

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Kesän jälkeen..

Edellisestä kirjoituksesta on vierähtänytkin jo hetki, olen vain nauttinut Suomen kesästä ja jättänyt leipomiset muille.. Sunnuntaina kuitenkin iski taas fiilis, että jotain pitäisi tehdä ja siitäpä nämä tuotoksena. :)

Tämä on jälkiruoka, jota ei kannata hetken mielijohteena tehdä vieraille, sillä yhteensä hyytymisajan kanssa tekeminen kestää noin 4h tai mielellään jopa yön yli.
Varsinainen valmistus kestää noin 15min.


Valkosuklaa Creme Brulee

Tarvitset:
4dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
130g valkosuklaata
6 keltuaista
80 ruokosokeria



Kaada kerma keskikokoiseen kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi pienellä terävällä veitsellä siemenet varresta. Lisää siemenet ja tanko kerman joukkoon ja kuumenna hitaasti matalalla lämpötilalla kiehumispisteeseen saakka kunnes ensimmäiset kuplat ilmestyy. (muista hämmentää vähänväliä ettei pala pohjaan) Ota kattila pois levyltä.

Sulata joko vesihauteessa tai mikrossa valkosuklaa. Ota niin iso kuppo että tuo kerma mahtuu samaan. (jos sulatat mikrossa varo että suklaa ei pala n.45sek täydellä teholla riittää mun mikrossa)

Erottele keltuaiset ja valkuaiset, keksi jotain kivaa valkuaisista esim. marenkikakku ja mieti sitä myöhemmin. :)

Kaada keltuiaset sulaneen valkosuklaan joukkoon ja sekoita hyvin ja kaada sitten päälle kuuma kerma ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Kaada seos puhtaaseen kattilaan (tai pese edellinen, mutta muista kuivaa se) ja anna kiehua matalalla lämmöllä. (jos liian korkea lämpö keltuiaset kypsyy kököiksi, eli kannattaa käyttää 2-3 lämpötilaa) Sekoita koko ajan, ettei seos pala pohjaan. Keitä kunnes seos sakenee ja pysyy lusikan selkäpuolella valumatta.

Kaada tiheän siivilän läpi ja nosta vaniljatanko pois. Kaada seos annosvuokiin, joiden koko on noin 8*4cm ja vetoisuus 1 1/4 dl. Määrä vaihtelee vähän sen mukaan että jos olet kuumentanut liian kovalla ja taikinaan tulee paakkuja, tällöin tulee 3, mutta jos massa on kypsyt tasaisesti siitä tulee 5. Älä kaada vuokia ihan täyteen että jää tilaa koristelullekkin.

Valkosuklainen creme brulee on hyvää kypsentämättäkin, eli jos tykkäät pehmeästä sisuksesta voit laittaa vuoat jo jääkaappiin jähmettymään, mutta jos haluat tahmeamman ja tukevamman massan käytä ne uunissa. Uunissa kypsentäminen on yleisin valmistustapa, mutta ite tykkään tuosta massasta kun se on keitetty hyvin sakeaksi ja antaa hyytyä pari tuntia- yön yli niin on herkullista silleinkin.

Uunissa kypsennys. Laita uuni 150astelle. Aseta vuoat uunipellille vesihauteeseen, eli kaada pellille noin 1-2cm kerros vettä, mutta varo ettei vesi kiehu vuokiin. Anna paistua 45min ja tämän jälkeen laita hyytymään jääkaappiin.

Anna hyytyä 2h- yön yli jääkaapissa.

Ennen tarjoilua tehdään rapea sokeri kuori, tämän voi tehdä aikaisintaan 2h ennen tarjoilua, sillä muuten se menettää rapeuden.

Kaada kerros ruokosokeria massan pinnalle, ja polta joko käsikäyttöisellä kaasupolttimella joka tähän on tarkoitettu

tai kun useampien kotoa ei sitä löydy, laita uuni hetkeksi täysille grillitoiminnolla, aseta kupot lähelle grillivastuksia ja sokeri grillaantuu hetkessä.

Tarjoa mansikoiden tai tuoreiden marjojen kera, greippikin on aika jees.. :)














Vaikka tässä olikin vähän hommaa, niin kyllä maha kiittää kun tälläisen saa aterian päätteeksi. :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti