Amerikkalainen omenapiirakka
Pohjaan:
3dl vehnäjauhoja
1,5dl durumvehnäjauhoja
150g voita
1 dl sokeria
1tl suolaa
ripaus jauhettua vaniljaa
0,5dl vettä
Täytteeseen:
375g kotona tehtyä omenasosetta
2 isoa Granny Smith omenaa
1 rkl fariini sokeria
jauhettua vaniljaa
1 rkl ruokosokeria
4 rkl sitruunamehua
2 rkl kanelia
1dl vaniljakreemijauhetta
3 dl vettä
1 muna voiteluun
Pilko voi pieneiksi siivuiksi kulhoon, lisää kuivat aineet joukkoon ja nypi taikinaksi, lisää vesi lopuksi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka. Jaa taikina puoliksi ja painele toinen puoli pohjaksi, huomio että pohjasta tulee tosi ohut, että piirakasta tulee mehevä, eli mitään ei ole mennyt pieleen. jos tykkäät paksummasta pohjasta, tuplaa taikinan määrä.
Laita piirakkapohja uuniin(200°c) odotamaan täytteen valmistumista, tämä takaa rapeutta pohjaan.. :)
Ota omenoista siemenkodat pois, leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi
Lisää joukkoon omenasose, kaneli, jauhettu vanilja, ruokosokeri ja fariinisokeri ja sekoita hyvin.
Omenasoseen ohje löytyy TÄSTÄ tuosta määrästä tulee yht noin 750g hilloa.
Jos käytät pelkästään tuoreita omenoita tee seuraavan ohjeen mukaan:
1kg Granny smith omenoita, 0,5dl hillosokeria, 0,5dl fariinisokeria, 0,5dl ruokosokeria
jauhettua vaniljaa, 1 rkl ruokosokeria, 4 rkl sitruunamehua, 2 rkl kanelia. tällöin puolet omenoista kannattaa pilkkoa kuutioiksi ja puolet siivuiksi.
Laita kulhoon 1dl vaniljakreemijauhetta ja 3dl vettä, vatkaa kreemi hyvin. Ota piirakka uunista, lisää kreemi pohjalle.
Lisää omenatäyte kreemin päälle
ja painele tasaiseksi piirakkaan.
Levitä vehnäjauhoja leivinpaperin päälle, kaulitse taikina pyöreäksi ja kippaa leivinpaperin avulla piirakan päälle. Painele reunat tiivisti kiinni, leikkaa piirakkaan päälle ilma-aukkoja, itse käytin sydän muotit, kun ne on aika söpöjä..Koristelussa vain taivas on rajana. Mutta jos ei tahdo, niinei ole pakko leikkaa isoja kuviota, riittää että pistelet haarukalla pintaan ilma-aukkoja.
Voitele kanamunalla ja laita uuniin. Paista yht 60 min 200°c:ssä tarkkaile piirakkaa, kun piirakan pinta on saanut nätin värin, peitä pinta foliolla. (n.20-30 min jälkeen) Anna piirakan vetäytyä väh. tunnin ennen tarjoilua, tarkoile esim. vaniljajäätelön kera.. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti